Шестият Фестивал на Японската култура – Бункасай

На 9 март 2024 г. от 11 часа в 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ се проведе Шестият Фестивал на Японската култура – Бункасай.
На Фестивала, организиран он учениците от японските паралелки от 8-ми до 12-ти клас и техните преподаватели, бяха поканени учители и ученици, родители, възпитаници и приятели на училището.
Сред официалните гости бяха и извънредния и пълномощен посланик на Япония в Република България негово превъзходителство Хисаши Мичигами и културното аташе г-н Мураки Кенто.
Фестивала бе открит с приветствие на директора на 138 СУЗИЕ г-н Иван Стоянов.
В него г-н Стоянов поздрави присъстващите и отбеляза, че връзките на 138 СУЗИЕ с Япония датират от учредяването на Центъра за културен диалог между Изтока и Запада „Икуо Хираяма“ през 2009 г., а преподаването на японски език започва официално през 2012 г. като учениците в японските паралелки усвояват не само японски език, но и ораторски умения и участват в часове по японска история, традиционна и съвременна култура, получават познания за японското общество.
Ежегодно, учениците от японските паралелки участват в конкурса за ораторско майсторство на японски език, празника на Цъфналата вишна пред Националната библиотека и състезанието Japan Bowl, като много често получават високи награди и отличия.
Фестивалът на японската култура също се е превърнал в очаквано събитие през пролетта.
Г-н Иван Стоянов благодари за усилията на всички организатори и участници в тазгодишния фестивал.
От своя страна Посланик Мичигами връчи на г-н Иван Стоянов почетната грамота на министъра на външните работи на Япония със следния текст:
„Почетна грамота
На 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“
Настоящата грамота се връчва на 138 СУЗИЕ “Проф. Васил Златарски”
в знак на благодарност за усилията за насърчаване на взаимното разбирателство между Япония и България, забележителни постижения в образованието и принос за приятелството между двете страни.
Грамотата е израз на признателност и дълбоко уважение.“
След това, в своето приветствие, посланик Мичигами сподели, че независимо, от географската отдалеченост, между България и Япония, двете страни има много общи ценности, които ги обединяват като отношението към семейството, грижи към децата и уважение и почит към родителите и по-възрастните.
Сценичната програма започна с презентация на Тодор Желязков от 12 г клас, който сподели впечатленията си от едномесечния престой в японско семейство от град Токушима през ноември 2022 г. по програма за обмен на ученици AFS.
Пресиян от 8 Б клас заедно с представител на клуб по карата „Армеец“, направи демонстрация на карате.
Виктория от 9 б клас изпълни японска песен и японски танц.
Ани Кръстева и Сияна Иванова от 12 Г клас изчетоха 7 хайку тристишия на японски и български език.
Дарина Цолева от 10 б клас, Александра Пеева и Михаела Димитрова от 11-ти клас изпълниха танц на фона на песента „Сенбон Дзакура“.
Сценичната програма приключи с вокалното изпълнение на Андрея Рангелова от 8 б клас.
Гергана Радулова от 10 Б клас и Кристияна Чавгова от 11 Б клас се справиха чудесно като конферансиета на японски и български език.
След края на сценичната част, посланик Мичигами и културното аташе г-н Мураки опитаха японски сладкиши и чай, приготвени от Еми Аджичи от 11 Б клас.
После посетиха стаята по анимация, където ги посрещнаха ученици от 12 -ти и 9-ти клас.
Посланикът се впечатли от стаята за японски игри, в която ученици от 10 Б клас и 8 Б клас показваха на съучениците си традиционни игри като японски щах – шьоги“ и други.
Посланик Мичигами се наслади на красиво изписаните с калиграфска техника японски канджи от Боян Ламбев от 12 Г клас.
Учениците от 11 б клас и 8 Б клас, почерпиха посланик Мичигами с японски традиционни ястия, направени от тях.
Фестивалът се превърна в ярка демонстрация ва двустранното приятелство и подсили интереса на само на учениците от японските паралелки, но и на останалите ученици към Япония, японските традиции и култура.
Още веднъж благодарим от сърце на всички !
До нови срещи догодина!

Leave a Reply