Училища посланици на Европейския парламент

Достойно представяне на ученици от  138 СУЗИЕ“Проф. Васил Златарски„ в   „Евроскола“  събитие  на Европейския парламент  в гр.Страсбург  

 

Учениците от гимназиален етап на 138. СУЗИЕ работят по програмата „Училища посланици на Европейския парламент“, вече втора година . Със своята многообразна дейност през учебната 2022-2023 година младшите посланици на Европейския парламент при 138. СУЗИЕ заслужиха участие в Евроскола събитието на 30.11.2023 г. Темата на срещата бе „Безопасен Интернет, за по-сигурна Европа: ангажимент на ЕС за  киберсигурността“.

Предварителната подготовка вкючваще запознаване с политиките на ЕС и Законодателния акт за цифровите услуги, свързани със защита на потребителите и техните основни права онлайн, както и с основните заплахи за киберсигурността .

В деня на събитието участниците заеха местата си пленарната зала на ЕП в зависимост от позицията, която заемат по отношение на дискусионния въпрос. Председателя на ЕП Роберта Мецола приветства участниците в срещата и подчерта, че най-важното е да се комуникира, обсъжда, дебатира и че тяхното  поколение трябва да бъде креативно по отношение на дигиталната трансформация . Заместник председателя на ЕП Марк Ангел също поздрави участниците и ги призова да бъдат критични , ангажирани, да работят заедно за да се справят с предизвикателствата. Посланието му към учениците бе:  силни сме заедно, бъдете креативни,  ние ви се доверяваме , участвайте в изборите, гласувайте! Младшите посланици на ЕП от 138.СУЗИЕ участваха активно в лабораторията за иновации, ръководена от др. Фабио Ди Франко от Агенцията на ЕС за киберсигурност.

Следобедната работна сесия  включваше симулация на работата на Европейския парламент  , като учениците  групирани  в партии,  в зависимост от позицията ,която защитават дебатираха и представиха  становищата си . В ролята си на европейски депутати за един ден те гласуваха предложенията си за законите за киберсигурността и участието в предстоящите европейски избори през 2024 г.

Програмата „Училища посланици на Европейския парламент“ и събитието „ Евроскола „ , дадоха ценен опит на младшите посланици на ЕП от 138.СУЗИЕ, свързан с увереността в демократичния начин на обсъждане и вземане на решения в институциите на ЕС и необходимостта от участие в  европейските избори 2024 г.

Старшите посланици и ръководители на учениците от 138.СУЗИЕ г-жа Ася Богоева и г-жа Живка Тодорова, подкрепяха  своите възпитаници във всички етапи на работата.

И през новата учебна година 2023-2024 продължава работата на ученици от 138 СУЗИЕ“Проф. Васил Златарски „ по програмата „Училища посланици на Европейския парламент“.

Младшите посланици на Европейския парламент при 138 СУЗИЕ“Проф. Васил Златарски „ заслужено завоюваха с многообразната си дейност през учебната 2022-2023 г. наградата – посещение на Европейския парламент в Страсбург и участие в програма Евроскола на 30.11.2023 г.  Двадесет и трима ученици от 10, 11 и 12 клас , ще обсъждат заедно с връстници от страните членки на ЕС ,участващи в програмата „Училища посланици на Европейския парламент“ темата –  „Безопасен Интернет, по-сигурна Европа. Киберсигурност“ .

Leave a Reply