Ораторското майсторство на японски език

На 22 април 2023г.  ученици от японските паралелки на 138. СУЗИЕ участваха и получиха призови места в 29 Конкурс по ораторско майсторство на японски език „Нихонго бенрон тайкай“. Участваха Дарина Цолева и Борис Терзиев от IX б клас, Кристияна Чавгова от Хб клас и Мария Бахчеджиева от XI г клас.
Всички бяха отличени с грамоти за участие и получиха специални поздравления от Н. Пр. Хироши Нарахира, посланик на Япония в България.
Заглавията на речите бяха следните:
– „Силата да разбиеш оковите“ (яп.: 羽を伸ばす, хане о нобасу – фразеологизъм в превод: „Да разпериш криле“) с автор Кристияна Чавгова – реч, разказваща за важността на това да преодолееш себе си и да откриеш личностна свобода;
– „Аз в моите очи“ (яп.: 私は私, Уаташи уа уаташи) с автор Дарина Цолева, разказваща за ценността на самоуважението;
– „Шахът не е просто игра“ (яп.: チェスはただのゲームではない, Чесу уа тада но геему деуа най) с автор Борис Терзиев, представяща шаха като великолепна игра, с чиято помощ човек може да тренира ума и духа си;
– „Прогрес, не съвършенство“  (яп.: 猿も木から落ちる, „Сару мо ки кара очиру“ – поговорка в превод „И маймуните падат от дърветата“), с автор Мария Бахчеджиева, разказваща за чудото на връзката между човек и природа и това как да преоткриеш себе си.
Трета награда в раздел „Средно напреднали“ на конкурса бе връчена на Мария  Бахчеджиева от XI г клас, а специалната награда на японския посланик в раздел „Начинаещи“ бе връчена на Борис Терзиев.

Поздравления за учениците от японските паралелки – гордеем се в вас!

Leave a Reply