10-годишнина на “Институт Конфуций”

В периода 14-15.10.2022 г. се проведе знаменателно събитие – 10-годишнината на “Институт Конфуций”-ВТУ. Мероприятията включваха IХ-та международна научна конференция на тема: „Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Централна и Източна Европа“ и празничен концерт.
Това бе един празник на духа и приятелството, в който заместник-кметът на Велико Търново, изключителният издател и бард Нейко Генчев изпя песен на китайски език, а китайски студент в Музикалната ни академия „Панчо Владигеров“ изпя „Моя страна, моя България“! Всички деца и възрастни, които от София, до Търговище, от малки и големи населени места, са се докоснали до китайския език, подготвиха своите изключително интересни номера, за да зарадват публиката в градската зала.
Нашата Моника Пежгорска от 12 В омая ВСИЧКИ със своя уникален традиционен танц. Усещането бе сякаш във въздуха се рее небесна фея. Благодарим ти, Мони, за този празник!
В конференцията участваха научни кадри от цялата страна с изключително интересни доклади. Отбелязахме се и ние – д-р Яна Шишкова и Лъчезара Пръвчева, учители от 138. СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“. Темата на д-р Шишкова – Поставяне на основите на произношението на китайските звукове като залог за успешно обучение по китайски език, направи силно впечатление на слушателите, а темата на г-жа Пръвчева за лисиците и таралежите-върколаци в китайската и българската култура предизвика изключителен фурор!
Няма как да не отбележим с особена благодарност специалната награда, която бе връчена от Ректора на Великотърновския университет проф. Бонджолов, доц. д-р Искра Мандова – директор на “Институт Конфуций”-ВТУ от българска страна и проф. Дун – директор от китайска страна, за особен принос към развитието на Института на нашия старши учител д-р Шишкова.
Благодарим на доц. д-р Искра Мандова и проф. Пламен Легкоступ, чиято харизма и упоритост създаде на първо място “Институт Конфуций”-ВТУ. Щастливи сме да бъдем дейни участници в развитието на китайския език и култура в България, за да може повече хора да се докоснат до многовековната мъдрост на китайския народ.

 

Leave a Reply