Класна стая „Конфуций“

Китайските паралелки на 138.СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ през 2019/2020 г.

Представяне на китайските паралелки

Китайски езиков мост за ученици

На 25.04.2015 г. във Велико Търново се проведоха националните квалификации за състезанието Китайски езиков мост за ученици.

Участваха шест училища, което повиши двойно изискванията към участниците спрямо миналата година!

Нашият екип от 138 СОУ, след само година и половина подготовка, успя да излъчи бронзов медалист!

Състезанието бе проведено  в три тура:

граматичен и културологичен тест

 реч

и таланти

Всеки от тези компоненти трябваше да е идеално представен – с артистичност, пластика, общуване с публиката. А спечелилите медалисти следваше да демонстрират един пакет от умения, знания, актьорско майсторство, вътрешна мотивация, работохолизъм и устойчива психика.

И всички наши състезатели го демонстрираха пред пълната 401 зала във ВТУ!

Представители в състезанието от името на 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“ бяха Мина Колева, Калина Станкова и Ксения Лебедева  от 9 Г клас.

Спечелихме трето място!

Поздравления за Ксения Лебедева от 9 Г клас !

В напрегната конкуренция тя успя да пребори състезатели от училища, които са работили в сферата на китайския език съответно от 24 и 12 години насам!

Поздравления и за всички участници в това нелеко изпитание!

Благодарим на основния преподавател по китайски език в 138 СОУ

г-жа Яна Шишкова

за професионализма, всеотдайността, безрезервната й вяра във възможностите на нейните ученици, неизчерпаемия й дух и амбиция, огромния принос за утвърждаването и популяризирането                            имиджа на нашето училище!

Благодарим и на нашата китайска учителка доброволка      г-ца Сие, която неуморно отделяше всеки ден от времето си дълги часове, за да подготви талантите на момичетата!

我们爱你谢老师!

Поздравления и за нашата преподавателка Дони Христова, която спечели сребърен медал на Китайски езиков мост за студенти и също ще замине да представлява България в международните турове!

Благодарим на Лъчезара Николова за цялостната подкрепа, която вече трета година оказва на 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“!

ДЕН НА КИТАЙСКАТА КУЛТУРА В 138. СУЗИЕ „ПРОФ. ВАСИЛ ЗЛАТАРСКИ“

ИЗ ЖИВОТА НА КИТАЙСКИТЕ ПАРАЛЕЛКИ

ДЕЙНОСТИ НА ПАРАЛЕЛКИТЕ С ИНТЕНЗИВНО ИЗУЧАВАНЕ НА ИЗТОЧНИ ЕЗИЦИ

Откриването на Класна стая „Конфуций“

Още за Класна стая „Конфуций“

ДЕН НА КИТАЙСКАТА КУЛТУРА

Моменти от учебния процес

Посещение на културна делегация в Пекин

Представители на български университети и средни училища с преподаване на китайски език посетиха Китай

В Пекин делегацията посети Българското посолство и се срещна с посланик Пламен Шукюрлиев. В непринудена обстановка бяха обсъдени някои въпроси, касаещи сътрудничеството в областта на образованието и културата.

Благодарение на балансираната програма, която домакините бяха подготвили, представителите на българското образование успяха да се докоснат до уникалната древна култура на Китай, разгледаха Забранения град, Летния дворец, Великата китайска стена, площад Тиенанмън, посетиха истински „хутун“ и традиционен стар пекински дом „съхъюен“.

Делегацията посети Главната квартира на Съвета за международно разпространение на китайски език (Ханбан), и присъства на презентация на научни проекти за обучение на чуждестранни студенти в Международния бизнес колеж към Пекинския университет за чужди езици.

Вечерта делегацията присъства на официална вечеря, дадена от зам.-ректора на Пекинския университет за чужди езици – проф. Йен Гуохуа.

От особен интерес за директорите на средни училища беше посещението в гимназията Жътан в Пекин. На срещата с директора на Международния департамент г-жа Луси Син от страна на гостите бяха поставени конкретни въпроси относно условията и възможностите за прием на чуждестранни ученици и в частност българските.

В Шанхай делегацията се наслади на невероятното съчетание на старата част от Водния град и новия бизнес и финансов център Пудун.

На среща в Шанхайския педагогически университет Хуадун, зам.-директорът на Института за подготовка на преподаватели по китайски език г-н Джоу Юн представи програми за набиране и подготовка на преподаватели и доброволци по преподаване на китайски език, програми за културен обмен и възможности за специализация на чуждестранни преподаватели.

Членовете на делегацията изказват своята благодарност на организаторите и домакините за чудесно организираното посещение и за ползотворните срещи с представители на китайската образователна система.